Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011

Ξεκίνησε η επιστροφή των εκδρομέων

" Με «συνοδηγό» τη βροχή επιστρέφουν οι εκδρομείς στα μεγάλα αστικά κέντρα...
χωρίς μέχρι στιγμής να παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στα δύο μεγάλα εθνικά δίκτυα. Ωστόσο, ο βροχερός καιρός και η οικονομική κρίση δεν απέτρεψαν τους πολίτες να φύγουν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας 76.900 αυτοκίνητα πέρασαν από τις δύο μεγάλες εθνικές αρτηρίες, αντίθετα με πέρυσι που ο αριθμός ήταν μικρότερος.
Επιστροφή με βροχή
Η ΕΜΥ προβλέπει και σήμερα σποραδικές βροχές με καταιγίδες κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και καταιγίδες τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ο υδράργυρος θα κινηθεί από τους 16 έως τους 28 βαθμούς Κελσίου στην βόρεια Ελλάδα, έως 29 σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα, έως 28 στη Δυτική Ελλάδα και έως 26 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο ενώ ισχυροί θα είναι στα νοτιοανατολικά πελάγη. Μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.

Στην Αττική υπάρχει μια πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 29 με 30 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ως μέτριοι μεταβλητοί.
Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 27 ως 28 βαθμούς και στο Θερμαϊκό θα πνέουν μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι, με εξασθένιση μετά το μεσημέρι.
«Δεν πληρώνω» στα διόδια
Σε δυο σημεία σε διόδια της Αττικής και της Πάτρας θα βρίσκονται τα μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω». Έτσι, σήμερα στις 16:00 νωρίς το απόγευμα οι μπάρες των διοδίων του Ρίου σηκώνονται ψηλά, επιτρέποντας τους διερχόμενους οδηγούς να μη βάζουν το χέρι στη τσέπη.
Στην Αθήνα, «στόχος» είναι τα διόδια της Αττικής Οδού και συγκεκριμένα στο Κορωπί στις 18:00 το απόγευμα.

«Χειρόφρενο» τα φορτηγά
Χειρόφρενο σηκώνουν τα φορτηγά σήμερα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος και ημέρα επιστροφής των εκδρομέων. Η Τροχαία έχει εφαρμόσει μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ομαλή επιστροφή.
Αναλυτικά, απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στις εθνικές οδούς για το ρεύμα εισόδου και από τις 16:00 έως τις 23:00 θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:
α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου)
β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:
α) Τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ., τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα), όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδερμα, στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών από τα Διόδια του Ρίο έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.
στ) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.), όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

newsbomb
"