Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων

Το «Εθελοντικό πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων» είναι μία πρόταση που ξεκίνησε με σκοπό να συγκεντρωθούν τα βιβλία των μαθητών μετά το πέρας της χρήσης τους
, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν από τους μαθητές κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Πέρνης Καβάλας, έγραψαν μία επιστολή, απευθυνόμενοι στους συμμαθητές τους σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε εκείνους που θα παραλάβουν τα βιβλία την επόμενη χρονιά. Στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Επαναχρησιμοποίηση ή Ανακύκλωση Σχολικών Βιβλίων», από το Γυμνάσιο Πέρνης Καβάλας, συμμετείχαν δύο καθηγήτριες και σαράντα εννέα μαθητές.



«Φίλε/η συμμαθητή/τρια


Το βιβλίο που κρατάς φέτος στα χέρια σου έχει κάτι ξεχωριστό. Είναι βιβλίο δεύτερης ανάγνωσης μιας και την προηγούμενη χρονιά το χρησιμοποίησα εγώ. Το διατήρησα, όπως βλέπεις, σε άριστη κατάσταση, γιατί ήξερα ότι θα επαναχρησιμοποιηθεί.


Κάνε το ίδιο και εσύ. Πραγματικά δε σου κοστίζει τίποτα, δεν είναι καθόλου μα καθόλου δύσκολο. Απλώς μπορείς να αποφύγεις να κάνεις αυτά που συνήθως κάνουμε για να εκτονώσουμε τα νεύρα, την αμηχανία ή την έντασή μας σε βάρος των βιβλίων. Το σκίσιμο σε κομματάκια που τα πετάμε ο ένας στον άλλο, το μουτζούρωμα, το πέταμα στους δρόμους και κυρίως το κάψιμο στο τέλος της σχολικής χρονιάς είναι εικόνες που καλό θα ήταν να σβήσουμε από τη μαθητική μας ζωή.


Το Σχολείο μας συμμετέχοντας στο εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων επιχειρεί να καλλιεργήσει το σεβασμό στο βιβλίο που είναι σεβασμός στη γνώση, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον και τελικά στον ίδιο τον άνθρωπο. Να σου θυμίσω ότι βιβλία καίνε τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και όχι οι προηγμένες κοινωνίες.


Γίνε και συ εθελοντής στην επαναχρησιμοποίηση βιβλίων.


Οι καθηγητές σου θα σε ενημερώσουν όσον αφορά τα βιβλία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Πρόγραμμα.


Απλά ακολούθησε τις οδηγίες και απόλαυσε το ταξίδι σου στον κόσμο της Γνώσης!»


Τη Δευτέρα, στις 6 Ιουνίου, οι μαθητές με την εποπτεία των εκπαιδευτικών, των Διευθυντών των Σχολείων και σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, παρέδωσαντα βιβλία στο σχολείο τους, ιδιαίτερα όσα είχαν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Τα βιβλία θα φυλαχτούν σε κάθε σχολείο, και θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβριο 2011, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Τα υπόλοιπα θα δοθούν για ανακύκλωση. Η περίσσεια των βιβλίων που θα δημιουργηθεί θα ληφθεί υπόψη για τη μείωση των παραγγελιών της επόμενης σχολικής χρονιάς.


Πρόκειται για μία πανελλήνια προσπάθεια, με στόχο την ανάπτυξη στάσης σεβασμού για το δημόσιο αγαθό, αλλά και για την περιβαλλοντική, χρηστική και συναισθηματική αξία του βιβλίου. Θα εξοικονομηθούν χρήματα, τα οποία θα ήταν απαραίτητα για την ανατύπωση καινούργιων βιβλίων, ενώ ταυτόχρονα η κίνηση έχει και περιβαλλοντική διάσταση.


Το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 2011 θα γίνει η βράβευση των σχολείων με τον μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων. Θα τους δοθεί εκπαιδευτικό υλικό από τον ΟΕΔΒ. Επίσης, θα βραβευθεί το σχολείο που θα δημιουργήσει την καλύτερη αφίσα προώθησης του Προγράμματος, η οποία θα ανατυπωθεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία.



http://www.flowmagazine.gr