Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η εξέταση ούρων θα εντοπίζει τον καρκίνο του γαστρεντερικού..

Εξέταση ούρων θα διαγιγνώσκει μελλοντικά τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος
. Οι καρκίνοι του εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος θα μπορούν μελλοντικά να εντοπίζονται πιο σύντομα με απλό τεστ ούρων, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εντόπισαν σημαντικές πρωτεΐνες στα ούρα ασθενών με προχωρημένο καρκίνο. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των συγκεκριμένων καρκίνων σε ανθρώπους που δεν έχουν αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα. Η εξέταση θα επιτρέπει στους ασθενείς να διαγιγνώσκονται πολύ νωρίτερα, οδηγώντας σε βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης. Μόνο περίπου το 10% των ασθενών με καρκίνο του άνω γαστρεντερικού είναι ζωντανοί 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι καρκίνοι αυτού του είδους, που έχουν την τάση να είναι επιθετικοί, συχνά διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο.


Ο Dr Holger Husi, δήλωσε ότι σκοπός της έρευνας είναι να μπορούν να διαγιγνώσκονται οι συγκεκριμένοι καρκίνοι πολύ νωρίτερα. Αυτό θα βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου πριν την εξάπλωσή του. Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων ειδών καρκίνου διαγιγνώσκεται αργά, όταν δεν είναι δυνατή η εγχείρηση λόγω του προχωρημένου σταδίου, δήλωσε ο Husi. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proteomics-Clinical Applications’, συνέκρινε δείγματα ούρων ασθενών με καρκίνο στο άνω γαστρεντερικό σύστημα με δείγματα ούρων ανθρώπων που δεν έπασχαν από καρκίνο.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δείγματα για να εντοπιστούν χιλιάδες πρωτεΐνες.


Στη συνέχεια εντόπισαν 6 πρωτεΐνες που ήταν παρούσες στο 98% των περιστατικών καρκίνου αλλά απούσες στο 90% των δειγμάτων ασθενών χωρίς καρκίνο.


Οι ερευνητές περιόρισαν τα μόρια σε 2 πρωτεΐνες, τις S100A6 και S1009, που είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίζονται σε δείγματα ασθενών με καρκίνο.


Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να ανακαλύψουν αν άνθρωποι με καρκίνο αρχικού σταδίου που δεν έχει διαγνωστεί ακόμα εμφανίοζουν τα ίδια επίπεδα πρωτεϊνών.


Θα χρειαστεί ανάλυση δειγμάτων τουλάχιστον 1.000 εθελοντών και η παρακολούθησή τους για αρκετά χρόνια για να εντοπιστούν όσοι στη συνέχεια διαγνωστούν με καρκίνο στο άνω γαστρεντερικό σύστημα.



http://lifepositive.gr