Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Ξέσπασε νέος διαδικτυακός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικτυακός 'πόλεμος' ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ουάσιγκτον, με τις βολές εκατέρωθεν για κυβερνοεπιθέσεις να δίνουν και να παίρνουν...


Μάλιστα, ο κινεζικός στρατός κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για έναν «παγκόσμιο διαδικτυακό πόλεμο» εναντίον αραβικών και άλλων κυβερνήσεων, λίγες ημέρες αφότου η Google και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλαν κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Όλα άρχισαν όταν η Google ανακοίνωσε ότι αντελήφθη ηλεκτρονικές εισβολές σε εκατοντάδες λογαριασμούς του Gmail που ανήκουν σε αμερικανούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, καθώς και σε ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων. Τα ίχνη των επιθέσεων οδήγησαν στους υπολογιστές μιας στρατιωτικής ακαδημίας στο Τσινάν της Κίνας, η οποία φέρεται να είχε ανάμειξη και σε ένα αντίστοιχο περιστατικό πριν ένα χρόνο.

Αν και το Πεκίνο αρνήθηκε ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «σοβαρό περιστατικό». Αποτέλεσμα; Ο κινεζικός στρατός να περάσει στην αντεπίθεση και με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην China Youth Daily (που ελέγχεται από το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα), δύο καθηγητές της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών να υποστηρίξουν ότι διάφορες πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις φαίνεται ότι προήλθαν από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι δύο καθηγητές βλέπουν μάλιστα αμερικανικό δάκτυλο ακόμα και πίσω από τις διαδικτυακές διαμαρτυρίες που συνόδευσαν τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις σε αραβικές χώρες. Μάλιστα, όπως γράφουν χαρακτηριστικά στο άρθρο, «ένας διαδικτυακός τυφώνας σαρώνει όλο τον κόσμο, αλλά πίσω από όλα αυτά κρύβεται η σκιά της Αμερικής». Οι δύο τάσσονται επίσης υπέρ της διαδικτυακής λογοκρισίας, την οποία εφαρμόζει το Πεκίνο, προκειμένου να γίνει το διαδίκτυο «ένα ασφαλές περιβάλλον με τάξη».

Το προσεχές διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της για το κυβερνοδιάστημα, σύμφωνα με την οποία οι σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις θα θεωρούνται πράξεις πολέμου που επιδέχονται αντίποινα με στρατιωτικές επεμβάσεις. Την ίδια ώρα, πάντως, οι δύο κινέζοι καθηγητές υποστηρίζουν επίσης ότι ο κινεζικός στρατός δεν μπορεί να μείνει απροετοίμαστος, αλλά επισημαίνουν ότι «αντιμέτωποι για έναν διαδικτυακό πόλεμο, κανένα έθνος και κανένας στρατός δεν μπορεί να μένει παθητικός, αλλά πρέπει να προετοιμάζεται».

Όπως καταλάβατε, ο 'πόλεμος' του διαδικτύου μόλις ξεκίνησε...




ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE