Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Πολύτιμες τροφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Όπως γνωρίζετε, το φυλλικό οξύ(ή φολικό οξύ), φυτικές ίνες και σίδηρο είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τις εγκύους
, με οφέλη τόσο στον...

οργανισμό τους όσο και στο ίδιο το έμβρυο. Βρήκαμε για εσάς κάποιες επιλογές τροφών, που



καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό τις αυξημένες ανάγκες των εγκύων γυναικών και σας τις παρουσιάζουμε

1. Πράσα: Είναι πηγή ασβεστίου (55 mg ανά φλιτζάνι), η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών του μωρού σας. Επιπλέον, το ασβέστιο μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση μερικών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων ευερεθιστότητα, αϋπνία και τους πόνους στην πλάτη και στα πόδια. Μια μερίδα πράσα περιέχει 60 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθώς και 0,2 χιλιοστόγραμμα της βιταμίνης B6 (περίπου 10 τοις εκατό του RDA σας), η οποία είναι απαραίτητη για το σώμα σας μια και το βοηθάει να μεταβολίζει ενέργεια από το ποσοστό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών στη διατροφή σας.

2. Αγκινάρες: Μία μεσαία μερίδα αγκινάρες έχει περίπου 1 mg σιδήρου (περίπου 12% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σας), ενώ είναι καλή πηγή φυλλικού οξέως. Το φυλλικό οξύ βοηθά το σώμα να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες, τα δομικά στοιχεία για τις ορμόνες και τα ένζυμα που βοηθούν το σώμα σας.

3. Σπόροι κολοκύθας: Μια μερίδα από τους σπόρους κολοκύθας περιέχει πάνω από 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σας σε μαγνήσιο

4. Σύκα: Τα σύκα περιέχουν κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο, ενώ είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου.

5. Βολβοί: Το σχοινόπρασο, τα φρέσκα κρεμμύδια αποτελούν πηγή φυλλικού οξέος, ενώ διαθέτουν σίδηρο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, ασβέστιο και μαγνήσιο. Θυμηθείτε ότι για τη σωστή απορρόφηση του σιδήρου, το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C.

6. Φασόλια χάντρες: Περιέχουν χαλκό που βοηθάει στην διαμόρφωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και σίδηρο, που είναι σημαντικός για την αιμοσφαιρίνη. Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φώσφορο και ασβέστιο!

7. Ταχίνι: Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του σουσαμιού, συμπεριλαμβανομένων υγιή έλαια ονομάζονται ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Μερικές κουταλιές ταχίνι περιέχουν περισσότερα από 6 γραμμάρια τα λίπη, τα οποία απαιτούνται για τη σωστή της ακεραιότητας των κυττάρων και την υγεία του νευρικού και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

8. Βασιλικός: Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Ε, ριβοφλαβίνης, νιασίνης διαιτητικών ινών, βιταμίνης Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη B6, μαγνησίου, φώσφορου, κάλιου, ψευδάργυρου, χαλκού και μαγγάνιου.

9. Ρέγγα: Η υψηλή πρόσληψη (μεγαλύτερη από 2 γραμμάρια την ημέρα) του DHA (δοκοσαεξαενοϊκού οξύ), που περιέχει η ρέγγα, έχει ανακαλυφτεί ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο! Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα στο αίμα των ιχθυελαίων είχαν τα μωρά με καλύτερες συνήθειες ύπνου κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά τον τοκετό συγκριτικά με τις γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν υποθέσει ότι ο ύπνος ενός νηπίου αντικατοπτρίζει την ωριμότητα του νευρικού συστήματος του, έτσι η προσθήκη των ψαριών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο του μωρού σας να ωριμάσει και να σας βοηθήσει να πάρετε τον τόσο αναγκαίο ύπνο μετά τον τοκετό.

mother.gr



ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE