Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Κουτάβι ή Ενήλικος σκύλος?

Αφού λοιπόν έχουμε συσκεφτεί με τον εαυτό μας και έχουμε αποφασίσει ότι μπορούμε και θέλουμε να καλωσορίσουμε στο σπίτι μας το νέο μας κατοικίδιο, και ξέρουμε ποια ράτσα μας ταιριάζει, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το επόμενο ερώτημα: κουτάβι ή ενήλικο? Παρακάτω λοιπόν θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής.
Έστω ότι διαλέγουμε για νέο μέλος της οικογένειας μας ένα κουταβάκι . Τι πρέπει να ξέρουμε? Ένα μικρό σε ηλικία - μέγεθος σκυλάκι μπορούμε να το έχουμε πάντα μαζί μας λόγω ευκολίας μεταφοράς. Είναι αξιολάτρευτα, κοινωνικοποιούνται εύκολα με άλλα κουτάβια ή με ανθρώπους, είναι διασκεδαστικά και είναι μια μεγάλη απόλαυση ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά. Μεγαλώνοντας το από μικρό, διαμορφώνουμε την συμπεριφορά του, την προσωπικότητα του και μαθαίνει τον δικό μας τρόπο ζωής σαν να είναι δικός του. Το αποτέλεσμα που θα δούμε όταν μεγαλώσει θα μας εκπλήξει (ακολουθώντας βέβαια τις σωστές οδηγίες). Βέβαια τα κουταβάκια είναι περισσότερο ευαίσθητα και ευάλωτα. Χρειάζονται απεριόριστη προσοχή και χρόνο, αφού εμείς πρέπει να τους μάθουμε όλους τους κανόνες συμπεριφοράς και υπακοής και να τα εκπαιδεύσουμε. Υπάρχει πάντα μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού, καταστροφής πραγμάτων μέσα στο σπίτι, όπως και με ένα νεογέννητο-μικρής ηλικίας παιδάκι.
Έστω ότι διαλέγουμε για νέο μέλος της οικογένειας μας ένα ενήλικο σκύλο. Τι πρέπει να ξέρουμε? Πολλά ενήλικα σκυλιά είναι ήδη εκπαιδευμένα για να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες ζωής τους. Είναι αρκετά κοινωνικοποιημένα, με ενέργεια, και υπάκουα. Η συνεννόηση μεταξύ σας είναι πιο εύκολη, η προσωπικότητα τους διαμορφωμένη, οπότε δεν υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει συνήθειες καθώς μεγαλώνει, πράγμα θετικό γιατί από την αρχή μπορούμε να διαλέξουμε το σκυλί που μας ταιριάζει χωρίς φόβο αλλαγής συμπεριφοράς του, είναι δηλαδή ότι βλέπουμε. Βέβαια, η δαπάνη ενός τέτοιου σκύλου είναι μεγαλύτερη, χρειάζεται περισσότερο τροφή και μεγαλύτερο χώρο κίνησης.
πηγή webpet
Όποια και αν είναι η επιλογή μας, το πιο σημαντικό είναι να το αγαπάμε για το υπόλοιπο της ζωής του.
"