Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πιο παρατηρητικά τα θηλυκά σκυλιά

Πιο παρατηρητικά φαίνεται πως είναι τα θηλυκά σκυλιά, ενώ έχουν καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντα χώρου από ότι τα αρσενικά, σύμφωνα με τα ευρήματα αυστριακών επιστημόνων.

Στα πειράματά τους, τα θηλυκά καταλάβαιναν πότε μια μπάλα «άλλαζε μέγεθος», σε αντίθεση με τα αρσενικά, που δεν παρατηρούσαν καμμία διαφορά.

Ο γνωσιακός βιολόγος Κόρσιν Μίλερ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης εξέτασαν 25 θηλυκά και 25 αρσενικά σκυλιά για να δουν αν διαθέτουν μια ικανότητα που εμφανίζεται από νωρίς στους ανθρώπους. Από την ηλικία του ενός έτους, τα μωρά αντιλαμβάνονται ότι όταν ένα αντικείμενο χάνεται από το οπτικό τους πεδίο δε σημαίνει πως εξαφανίζεται ή πως αλλάζει μέγεθος και σχήμα.

Τα σκυλιά συμμετείχαν σε τέσσερα τεστ: Στο πρώτο, ένα μικρό μπαλάκι εξαφανιζόταν από το οπτικό τους πεδίο, στο δεύτερο, το μπαλάκι ήταν μεγάλο, στο τρίτο, εξαφανιζόταν ένα μικρό μπαλάκι κι εμφανιζόταν στη θέση του ένα μεγαλύτερο, ενώ στο τέταρτο τεστ, εξαφανιζόταν ένα μεγάλο μπαλάκι και στη θέση του τα σκυλιά έβλεπαν ένα μικρότερο.

Οι ερευνητές παρατηρούσαν πόσο χρόνο τα σκυλιά κοιτούσαν το μπαλάκι για να δουν αν καταλάβαιναν τη διαφορά στο μέγεθος. Το ίδιο πείραμα γίνεται και στα μωρά ενός έτους. Όταν καταλαβαίνουν ότι το μπαλάκι έχει άλλο μέγεθος από το προηγούμενο, τότε το κοιτούν για περισσότερη ώρα.

Τα αρσενικά σκυλιά δεν έδειχναν να αντιλαμβάνονται το τρικ. Κοιτούσαν τη μπάλα για το ίδιο χρονικό διάστημα είτε είχε αλλάξει είτε είχε παραμείνει η ίδια.

Αντίθετα, τα θηλυκά σκυλιά κοιτούσαν τη μπάλα τρεις φορές περισσότερο χρόνο αν είχε αλλάξει μέγεθος.

«Ήταν κάτι που βρήκαμε τυχαία και δεν το περιμέναμε», σχολιάζει στο «LiveScience» ο Μίλερ.

Ο ερευνητής τονίζει επίσης ότι η αυξημένη παρατηρητικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα θηλυκά σκυλιά είναι πιο έξυπνα. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα αρσενικά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα οσφρητικά ερεθίσματα, πιθανώς επειδή έπρεπε να κυνηγούν όταν οι πρόγονοί τους ζούσαν σε άγρια κατάσταση.

Αντίθετα, τα θηλυκά ίσως εξελίχθηκαν να δίνουν έμφαση στα οπτικά ερεθίσματα, πιθανώς για να προσέχουν καλύτερα τα μικρά τους, τα οποία μυρίζουν όλα σχεδόν το ίδιο. Έτσι, έχουν αναπτύξει προηγμένη αντίληψη του χώρου σε σχέση με τα αρσενικά.
πηγή τα νεα
"