Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Όταν η ΕΠΟ πέφτει πάνω σε Κρητικούς…

"http://www.onsports.gr/media/k2/items/cache/641d53eaba4119a77866c884175d7d17_L.jpg?timestamp=943912800Τα βρίσκει σκούρα το… αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, το… άβατο της ΕΠΟ, με την περίπτωση του ΟΦΗ...






Δεν το βάζουν κάτω οι Κρητικοί, δεν κάνει πίσω ο Μαχλάς και πλέον ο Σοφοκλής Πιλάβιος επιστρατεύει FIFA και UEFA για να εξαναγκάσει την ομάδα του Ηρακλείου να αποσύρει την προσφυγή της από τα πολιτικά δικαστήρια.



Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ κατορθώνει και πετυχαίνει αυτό που με τόση επιμονή επιδιώκει, εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.



Ας υποθέσουμε ότι ο Μαχλάς δίνει εντολή -που δεν πρόκειται να το κάνει- και αποσύρεται η προσφυγή από το Εφετείο, για κακό ορισμό μέλους της επιτροπής αδειοδοτήσεων και συγκεκριμένα του κ. Σμαΐλη.



Τι ακριβώς θα αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, που όλος ο κόσμος πλέον πιστεύει πως δεν είναι τόσο «δημοκρατικό» όσο φαίνεται;



Με ποιο τρόπο θα καταφέρει η ΕΠΟ να διαφυλάξει το ρόλο που εκ φύσεως πρέπει να έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ως η «μητέρα» όλων των ομάδων που είναι μέλη των Ενώσεών της;



Είναι φανερό ότι σε αυτή την υπόθεση κάτι δεν πάει καλά… Και έχουμε τονίσει, εδώ στο Onsports, με κάθε κατηγορηματικό τόνο πως μόνο ο Σοφοκλής Πιλάβιος μπορεί να βγάλει το ποδόσφαιρο απ’ το αδιέξοδο, στο οποίο ο ίδιος και ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών της ΕΠΟ, το έχουν οδηγήσει.



Αν, μάλιστα, επαληθευτεί τα επόμενα 24ωρα η πληροφορία που θέλει την UEFA να απαιτεί τη ρήτρα εμπιστευτικότητας μόνο για τις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κάτι που ακούγεται απόλυτα λογικό, τότε εδώ υπάρχει… λαγός μέσα στο καπέλο.



Αλλά παράλληλα υπάρχει και ένα τεράστιο κενό… Ένα κενό που παρουσιάζει και την ανυπαρξία πολλών παραγόντων ομάδων που δεν γνωρίζουν ούτε τα πιο βασικά και οδεύουν σαν τα «πρόβατα» στο δρόμο προς τη σφαγή. Αν βγει σήμερα κάποιος και κάνει ένα γκάλοπ ρωτώντας προέδρους ομάδων συγκεκριμένα πράγματα για την αδειοδότηση, οι μισοί τουλάχιστον θα πιαστούν αδιάβαστοι, αφού τις δουλειές αυτές τις έχουν αναθέσει σε… νομικούς, να τις φέρουν εις πέρας.



Κάπως έτσι, όλη αυτή η ιστορία με το «αντάρτικο» του ΟΦΗ, ήρθε να μας υπενθυμίσει πως ζούμε σε μια χώρα, όπου ο καθένας έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται το δίκιο του και το τεκμήριο της αθωότητάς του, μέχρι να εξαντλήσει όλα τα νομικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του.



Οι Κρητικοί αυτό ακριβώς επιδιώξουν να πράξουν. Όμως εδώ, πέφτουν πάνω στο αυτοδιοίκητο. Γιατί ακόμα και ένας εγκληματίας, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στον Αρειο Πάγο, σε περίπτωση που σε πρώτο και δεύτερο βαθμό καταδικαστεί.



Στο ποδόσφαιρο, όμως, δεν υπάρχει σωτηρία. Υπάρχουν οι υπαγόμενες στην ΕΠΟ πειθαρχικές επιτροπές και ένα… CAS που απλά δηλώνει αναρμόδιο να αποφασίσει, επί θεμάτων που άπτονται της δικαιοδοσίας των ομοσπονδιών.



Και ανθρώπινο λάθος να γίνει στη λήψη μιας απόφασης των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ, αφού κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο, δεν μπορεί να διορθωθεί; Δεν μπορεί και απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε δεν… πρέπει να διορθωθεί.



Γιατί, αν έρθει ένα πολιτικό δικαστήριο και δικαιώσει μια ΠΑΕ, καλή ώρα τον ΟΦΗ που έχει ξεκινήσει όλη αυτή τη διαδικασία στο Εφετείο, τότε θα ανοίξουν -πραγματικά- οι ασκοί του Αιόλου.



Και θα αρχίσει η ΕΠΟ να μετράει προσφυγές, τη μια μετά την άλλη. Αυτό, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, δεν συνάδει με το πνεύμα και την ευρεία έννοια του αυτοδιοίκητου. Γι’ αυτό και «πρέπει» ο ΟΦΗ να αφανιστεί απ’ τον ποδοσφαιρικό χάρτη, σύμφωνα με τους ακραίους ισχυρισμούς παραγόντων. Για να παραδειγματιστούν και όλοι οι υπόλοιποι…



Οσο για το ρόλο της Πολιτείας; Εδώ είναι το παράξενο… Τόσο καιρό ακούγαμε απ’ τον κ. Μπιτσαξή πως οι νόμοι είναι πάνω απ’ το αυτοδιοίκητο. Και τώρα που μια ομάδα προσφεύγει σε πολιτικά δικαστήρια, θεωρώντας ότι κάτι δεν έχει γίνει ορθά (σ.σ. που και λάθος να έχει κάνει, πρέπει να το αποφασίσει το Εφετείο) στον ορισμό μιας επιτροπής της ΕΠΟ, επιλέγει το δρόμο της σιωπής…



Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι για όλους… Το κακό που έχει πάθει ο ΟΦΗ, έτσι κι αλλιώς είναι μεγάλο, με τη μη διεκδίκηση της ανόδου στη Super League. Γι’ αυτό και ο Μαχλάς έχει επιλέξει το δρόμο της ολομέτωπης σύγκρουσης, έχοντας στο πλευρό του τον κόσμο και τη διοίκηση του ΟΦΗ, τη δική του ποδοσφαιρική διαδρομή και φυσικά το κατά την άποψή του δίκαιο αίτημά του για την επανεξέταση του φακέλου της κρητικής ΠΑΕ.



Γι’ αυτή και μόνο την επιμονή του, γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό ακόμα και να πέσει ο ΟΦΗ στο ερασιτεχνικό, θα έπρεπε ο ίδιος ο Πιλάβιος να επιληφθεί της υπόθεσης και να καλέσει τον Μαχλά σε συνάντηση. Και όπως συνεχώς επαναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΟΦΗ, να πέσει η ομάδα στη Δ’ Εθνική, αν διαπιστωθεί ότι ο φάκελός της δεν είναι πλήρης ή αν είναι λιγότερο πλήρης από φακέλους άλλων ομάδων.



Αυτό και μόνο το δίλημμα και η άρνηση της ΕΠΟ να αναψηλαφήσει, έστω, τις αδειοδοτήσεις της Football League, δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στα θεμέλια του συστήματος.



«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»… Αυτό φωνάζει ο Μαχλάς.



Μήπως πρέπει να το φωνάξει και ο Σοφοκλής Πιλάβιος και να δώσει στη δημοσιότητα τους φακέλους, για να τελειώνει αυτή η ιστορία που έχει αρχίσει και κουράζει όλο το φίλαθλο κόσμο;



Και μετά, κάθε «κατεργάρης στην κατηγορία του» ή στο σπίτι του…



onsports.gr