Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Δύο καλά κρυμμένες νάρκες που κρύβει το Μεσοπρόθεσμο

Κρυφές αλλαγές, οι οποίες, όμως, όταν έρθουν στο φως της επικαιρότητας θα...


προκαλέσουν πολύ μεγάλες αναστατώσεις, προωθούνται υπογείως μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την ελληνική οικονομία της περιόδου 2012 - 2015.



Κατ αρχήν, η εισαγωγή μιας εφάπαξ εισφοράς 3% στα εισοδήματα, προκειμένου να αναπληρωθούν τα έσοδα από τη μη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου που συζητείται, στο τέλος της ημέρας μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επώδυνη σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και να στοιχίσει ακόμα πιο ακριβά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Γι αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν απέρριψαν την πρόταση, αλλά ήταν και η μοναδική εναλλακτική που δέχθηκαν να συζητήσουν, καθώς μπορεί να αποδειχθεί 'φλέβα χρυσού' για τα έσοδα (σσ και μάλιστα με την ...έγκριση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ). Ιδιαίτερης σημασίας είναι επίσης και μια άλλη προωθούμενη πρωτοβουλία, η οποία επίσης συζητήθηκε κατά τα τελευταία 24ωρα, αλλά μάλλον πέρασε στα 'ψιλά', μολονότι η αξία της είναι αντιστρόφως ανάλογη.



Ο λόγος αφορά στην προωθούμενη εξίσωση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα δουν κατ αυτόν τον τρόπο τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 30%, προσεχώς. Σχετική αναφορά έκανε χθες μιλώντας στην ΚΤΕ της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, το όλο project έχει αναλάβει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συνάδελφος του επί των Εσωτερικών. Και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι αν ψάξει κανείς θα βρει κι άλλες, πολλές ανάλογες, 'νάρκες', οι οποίες είναι κρυμμένες μέσα στο τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο υποτίθεται ότι 'διορθώνεται' στα κρίσιμα κι ευαίσθητα σημεία του, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει αναλλοίωτο ως προς τον σκληρό πυρήνα του.



newscode.gr

"