Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

ΘΡΑΣΟΣ Η ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σκληρή κριτική στους οίκους αξιολόγησης ασκεί η αυστριακή εφημερίδα "Βίνερ Τσάιτουνγκ", με αφορμή την πρόσφατη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο "Standard & Poor΄s"
Χαρακτηρίζει τους οίκους αξιολόγησης 'οίκους αρουραίων', των οποίων ο λόγος δεν έχει...
την παραμικρή αξία, όπως συμπεραίνει στο τέλος του κύριου άρθρου στο σημερινό φύλλο της έγκυρης εφημερίδας (εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία), ο αρχισυντάκτης της, Ράινχαρντ Γκέβαιλ.
Αναφερόμενος σε αυτή την υποβάθμιση 'και μάλιστα πριν από μια Σύνοδο των κοινοτικών υπουργών Οικονομικών με θέμα την Ελλάδα', ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας καταγγείλει την αμερικάνικη εταιρεία για 'θράσος', καθώς όπως σημειώνει, υποβαθμίζει τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαμηλότερα από εκείνη της Γρενάδας, όπου (χωρίς ο ίδιος, όπως σημειώνει, να θέλει να θίξει το νησιωτικό κράτος ανάμεσα σε Ατλαντικό και Καραϊβική) το 32 ο/ο των 108.000 κατοίκων της, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο αρχισυντάκτης της 'Βίνερ Τσάιτουνγκ' καταγγέλλει ότι αυτός ο ιδιωτικός 'οίκος' ( αξιολόγησης), χωρίς να έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, έχει αναλάβει το ρόλο 'παγκόσμιας οικονομικής αστυνομίας', πράγμα που γινόταν δεκτό επί χρόνια και που η ζημιά που προκαλούσε βρισκόταν εντός ορίων.
Όμως τώρα, όπως ο ίδιος προσθέτει, οι ποικίλως επενδύουσες αμερικάνικες εταιρείες επιτίθενται κατά μέτωπο, μέσω αυτού του οίκου τους αξιολόγησης, εναντίον της Ευρωζώνης.
"Το ότι η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες είναι πασίγνωστο όπως επίσης και το ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να το αντιμετωπίσουν, όμως στον ιδιωτικό οίκο Standard & Poor΄s, αυτό είναι αδιάφορο", γράφει ο κ. Γκέβαιλ, για να συμπληρώσει κατηγορηματικά πως, "εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται κάπως τον εαυτό της τότε θα πρέπει να απαντήσει πως ό, τι και να λέει η Standard & Poor΄s αφήνει αδιάφορη την Ευρώπη.

Καθώς, όπως προσθέτει, ένας δυτικοαμερικάνικος εκδοτικός οίκος δεν μπορεί να καθορίζει το τί είναι καλό και σωστό για την Ευρώπη και ως εκ τούτου όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει αυτή τη στιγμή να απορρίψουν τις αξιολογήσεις τέτοιων εταιρειών και να το διαλαλήσουν δυνατά, 'διότι οι οίκοι αξιολόγησης κατάντησαν οίκοι αρουραίων και ο λόγος τους δεν έχει την παραμικρή αξία'.