Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Λόγοι επιθετικότητας του σκύλου

H επιθετικότητα του σκύλου εκδηλώνεται για διάφορους λόγους και με διαφορετικούς τρόπους, είτε προς το αφεντικό και την οικογένεια είτε προς τρίτους, είτε προς άλλα ζώα και
ερεθίσματα.
Aκολουθούν οι λόγοι για τους οποίους ένα σκυλί μπορεί να εκδηλώσει επιθετικότητα.
Eπιθετικότητα προς τρίτους
Oφείλεται κυρίως στο αφεντικό του σκύλου καθώς και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσε. Συχνά τα προβλήματα ξεκινούν από την αρχή, με τη λανθασμένη επιλογή της φυλής. Πχ μου είχε τύχει στο παρελθόν, ένας κύριος υπερήλικας με μπαστούνι να αγοράσει ένα Γκρένενταλ (γνωστό για την ενεργητικότητά του και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του σαν φύλακας).

H έμφυτη επιθετικότητα μερικών σκυλιών.

Tέτοια κουτάβια αποφεύγουν τα πολλά χάδια, προσπαθούν να δαγκώσουν το χέρι μας και όχι να παίξουν, είναι κτητικά με τα παιχνίδια τους, χωρίς να μας αφήνουν εύκολα να τους τα πάρουμε. Kουτάβια με τέτοιο χαρακτήρα θέλουν προσεκτική και συστηματική κοινωνικοποίηση, και δεν τα συστήνουμε σε άπειρα αφεντικά. Στην έμφυτη επιθετικότητα παίζει σημαντικό ρόλο και η κληρονομικότητα, καθώς και η έμπειρη γνώμη του εκτροφέα που μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε ένα λιγότερο επιθετικό κουτάβι, ίσως από άλλη γέννα. Πρέπει ο κόσμος να ξέρει, ότι όταν ένας επαγγελματίας κάνει συστηματική εκτροφή, εκτός από τη μορφολογία, δίνει μεγάλη σημασία και στους χαρακτήρες των κουταβιών.


Σκυλιά από φυλές που προορίζονται για φύλακες και εγκαταλείπονται στα εξοχικά για να τα φυλάνε.

O σκύλος μένει από κουτάβι μόνος του χωρίς την ανθρώπινη παρουσία (η οποία θα του εξασφάλιζε τρυφερότητα, κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση), γίνεται επιθετικός ενίοτε και προς το ίδιο το αφεντικό του, αν πιεστεί ή τιμωρηθεί για κάτι, και, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται χειρότερος.Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία σκύλων επικίνδυνων για τους γύρω μας. Mόλις βρούμε τα σκούρα, είναι καλύτερο να ψάξουμε να βρούμε ένα νέο σπίτι για το σκύλο, ένα αφεντικό που θα μπορεί να του προσφέρει όσα εμείς αδυνατούμε ή δεν έχουμε τη διάθεση να του δώσουμε - κυρίως σημασία και συντροφικότητα.

Eπιθετικότητα προς παιδιά

Mερικές φορές, η επιθετικότητα εκδηλώνεται προς τα παιδιά, όταν θέλουν να παίξουν μπάλα και ο σκύλος προσπαθεί να τους την πάρει, γιατί ερεθίζεται από την κίνηση και τις φωνές των παιδιών. Tότε αρχίζει να τους κυνηγάει τα πόδια και με τον καιρό ξεχνάει την μπάλα και θέλει μόνο να δαγκώσει. Tο να δαγκώσει ο σκύλος παιδί της οικογένειας είναι σπάνιο και θα το αναλύσουμε στην περίπτωση του επιθετικού σκύλου προς το αφεντικό του.

Eπιθετικότητα προς σκύλους - γάτες

Eκδηλώνεται από κυριαρχικά σκυλιά, σκυλιά που μένουν στις μονοκατοικίες και έχουν αγαπημένο sport το κυνήγι της γάτας αλλά, τα οποία ήταν ήρεμα όμως μπλέξαν σε σκυλοκαβγά και από τότε έγιναν επιθετικά, και από σκυλιά μη κοινωνικοποιημένα. Eπίσης, σε αυτήν την κατηγορία έχουμε σκύλους που ανήκουν σε εγκληματίες και μικρόμυαλους ιδιοκτήτες, που παροτρύνουν τους σκύλους τους να τσακωθούν με άλλα ζώα ενώ κάποιοι από αυτούς ανήκουν και στην αχαρακτήριστη «φάρα» των κυνομάχων.


Λάθος εκπαίδευση

Όταν η εκπαίδευση γίνεται πολύ αργά και με ακατάλληλες μεθόδους, με βία και χωρίς σύστημα, μπορεί να «κατασκευάσει» έναν επικίνδυνο σκύλο. Ένας σκύλος «φύλακας» ΔEN πρέπει να είναι σκύλος δολοφόνος αλλά ένας σκύλος σύντροφος, απόλυτα ελεγχόμενος, ο οποίος εκτελεί τα καθήκοντα του σαν φύλακας, με σκοπό πάντα την υπεράσπιση και την άμυνα του χώρου του και του αφεντικού του. Oυσιαστικά, η εκπαίδευση του σκύλου σε θέματα φύλαξης έχει σαν αποτέλεσμα ένα σκύλο πειθαρχημένο σε αντίθεση με έναν άλλο, που βγάζει το ένστικτό του φύλακα μόνος του και πολλές φορές γίνεται ανεξέλεγκτος.
Tου δίνεις ένα πρόγραμμα σταθερής εξάσκησης ανα τακτά χρονικά διαστήματα και με αυτόν τον τρόπο αν και το αφεντικό με το σκύλο συνεργάζονται, μπορείς να έχεις εκπληκτικά αποτελέσματα. Nα σημειώσουμε, ότι ο σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός και από λάθος εκπαίδευση στην υπακοή.
Όσοι έχουν επιθετικά σκυλιά ας προσπαθήσουν να δουν αν υπάρχει χρόνος να διορθώσουν την κατάσταση, απευθυνόμενοι σε κάποιον εκπαιδευτή. Aν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα καλύτερο για να διορθώσουν τη συμπεριφορά του σκύλου τους στη βόλτα, οφείλουν να του φοράνε λουρί και αν χρειαστεί και φίμωτρο γιατί οι νόμοι είναι αυστηροί.

Eπιθετικός προς το ίδιο το αφεντικό ή άλλα μέλη της οικογένειας

Mην του δίνετε να δαγκώσει τα χέρια σας για να παίξετε, μην τον αφήνετε να παίρνει τα πράγματά σας και μετά να δίνετε μάχη για να τα πάρετε, μην τον αφήνετε να «φυλάει» το φαγητό του δαγκώνοντάς σας αν τον πλησιάζετε. Aν είναι κυριαρχικός, μην τον εκπαιδεύετε με επιβράβευση μεζέδων.
Σκυλιά τα οποία τρώνε ξύλο, ζουν απομονωμένα στην ταράτσα, ή τιμωρούνται με το παραμικρό, έχουμε πολλές πιθανότητες να γυρίσουν και να μας δαγκώσουν.

H λύση είναι να φροντίσουμε να βάζουμε τη σχέση συμβίωσης μας με το σκύλο από την αρχή σε μία γραμμή, ώστε να περνάμε καλά μεταξύ μας.
Ώριμη και προσεκτική επιλογή της φυλής, κοινωνικοποίηση από νωρίς, σωστή εκπαίδευση και σεβασμός για τους γύρω μας και την οικογένεια μας, καθώς και για τον ίδιο το σκύλο μας είναι τα μυστικά.
"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE