Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ο Γκρούεφσκι νικητής των εκλογών της ΠΓΔΜ

" Νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών...

στην ΠΓΔΜ αναδείχθηκε ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός, υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η αντιπολίτευση, παρά την ήττα της, σημείωσε αύξηση στο ποσοστό της.

Η νέα Βουλή θα έχει 123 βουλευτές, αφού στους 120 που υπήρχαν έως σήμερα προστίθενται ακόμη τρεις που εκλέγονται από τους ομογενείς, σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο κυβερνών συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 38,98,% και εκλέγει 56 βουλευτές (περίπου 48% είχε αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια και είχε εκλέξει 63 βουλευτές ), έναντι 32,78 % που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της Ράντμιλα Σεκερίνσκα και 42 βουλευτές (περίπου 22% στις προηγούμενες εκλογές και 27 βουλευτές).

Τα μικρότερα σλαβομακεδονικά κόμματα που συμμετείχαν αυτόνομα στις χθεσινές εκλογές συγκέντρωσαν πολύ μικρά ποσοστά και δεν θα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία της χώρας συνέλαβε τον Λιούμπε Μπόσκοσκι, αρχηγό του μικρού κόμματος «Ενωμένοι για τη Μακεδονία», για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

Στο αυτοκίνητο του Μπόσκοσκι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 100.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς προέρχεται από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, από το οποίο αποχώρησε πριν από δύο χρόνια και προχώρησε στην ίδρυση δικού του κόμματος.

Αιχμή της προεκλογικής του εκστρατείας αποτέλεσε η διασπάθιση δημόσιου χρήματος και ο παράνομος προσωπικός πλουτισμός του Γκρούεφσκι και του επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας, Σάσο Μιάλκοφ.

Το κόμμα του Λ. Μπόσκοσκι απέσπασε μικρό ποσοστό στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

newsbomb

"