Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Κατά της πυρηνικής ενέργειας και ο Πάπας

Ο Πάπας Βενέδικτος αποφάσισε να στηρίξει, έστω και έμμεσα, τις κινητοποιήσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας.
Υποδεχόμενος, στο Βατικανό, έξι νέους πρέσβεις, θέλησε να αναφερθεί στην...
ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, τρία μόλις εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα κατά των κέντρων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.



«Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιούν μορφές ενέργειας που να σέβονται το περιβάλλον, αποφεύγοντας να προσφεύγουν σε τεχνολογία, επικίνδυνη για τον άνθρωπο», τόνισε ο Ποντίφικας. Ο Γερμανός Πάπας, επέλεξε να κάνει επίσης έμμεση αναφορά στο πυρηνικό δυστύχημα μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου στην Ιαπωνία, με τις καταστροφικές συνέπειες στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς στιγματίσθηκε από τραγωδίες που έπληξαν τη φύση, την τεχνολογία και τους ανθρώπους».



Σύμφωνα με σχολιαστές, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει στρατευθεί εδώ και τριάντα χρόνια υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, χάρη και στους προβληματισμούς που μοιράστηκε με τον φίλο του, φιλόσοφο, Ρόμπερτ Σπέμαν. Για τον λόγο αυτό, σήμερα, επαναλαμβάνει ότι «η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να επηρεάζεται από πολιτικές ή οικονομικές σκοπιμότητες».



Η παρέμβαση του Πάπα σημειώθηκε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εκστρατείας των επιτροπών που ζητούν από τους Ιταλούς, να πουν τέσσερα «ναι» την ερχόμενη Κυριακή, σε ισάριθμα δημοψηφίσματα: δυο από αυτά, τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης και των σχετικών μειοδοτικών διαγωνισμών, το τρίτο προβλέπει την απόρριψη κάθε προγράμματος και νόμου που αφορά τη δημιουργία πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων και το τέταρτο σχετίζεται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι: οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που επιτρέπει στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς του να μην παρουσιάζονται σε δικάσιμους, στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν να ασχοληθούν με σοβαρά κυβερνητικά και θεσμικά καθήκοντα.



Είναι ο λεγόμενος νόμος του «εύλογου κωλύματος» (legittimo impedimento) η ισχύς του οποίου έχει ήδη περιορισθεί σημαντικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι «πιστεύει πως δεν θα πάει να ψηφίσει», όπως και ο επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά και κυβερνητικός του εταίρος, Ουμπέρτο Μπόσι.



Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δήλωσε αντίθετα ότι «ως ψηφοφόρος, συνηθίζει να κάνει πάντα το καθήκον του». Η προσέλευση στις κάλπες είναι ζήτημα καίριας πολιτικής σημασίας, από την στιγμή που για να μπορέσει, το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, να θεωρηθεί νομικά και πολιτικά δεσμευτικό θα πρέπει να εκφράσει τη βούλησή τουλάχιστον του 50% συν ενός από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου. Όλη η κεντροαριστερά, στηρίζει την κινητοποίηση υπέρ των δημοψηφισμάτων. Ο γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι, εμφανίζεται αισιόδοξος, διότι, όπως τονίζει «το απαιτούμενο ποσοστό ψηφοφόρων μοιάζει να είναι στόχος πολύ κοντινός και χρειάζεται μόνο μια μικρή, περαιτέρω προσπάθεια».



Στην κεντροδεξιά παράταξη, η Λέγκα και το κόμμα Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι αφήνουν στους ψηφοφόρους τους ελευθερία επιλογής. Πολλοί όμως, ιθύνοντες των δυο κομμάτων --πέρα από τον Μπόσι και τον Μπερλουσκόνι-- επέλεξαν το «όχι» στα δημοψηφίσματα.



Σε ό,τι αφορά, δε, τον κεντρώο «τρίτο πόλο», οι απόψεις διίστανται: Ο πρόεδρος της βουλής, Τζανφράνκο Φίνι (πρώην συνοδοιπόρος του Μπερλουσκόνι) ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης Πιερφερντινάντο Καζίνι τάχθηκε ανοικτά κατά των δημοψηφισμάτων που απαγορεύουν την ανάθεση των δικτύων ύδρευσης σε ιδιώτες.



Σήμερα το απόγευμα, οι πάνω από ογδόντα επιτροπές που συνέλεξαν τις αναγκαίες υπογραφές για να οργανωθούν τα δημοψηφίσματα, οργανώνουν συναυλίες στην «Πλατεία του Λαού» της Ρώμης και στην «Αψίδα της Ειρήνης» του Μιλάνου, απ’ όπου θα απευθύνουν μια τελευταία έκκληση στους ψηφοφόρους. Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, τέλος, ανάρτησε σήμερα στο Κολοσσαίο, τεράστιο πανό με το σύνθημα «Ιταλία, σταμάτησε την πυρηνική ενέργεια. Ψήφισε 'ναι'