Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Το Facebook «όπλο» διώξεων στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης

" Ως γνωστόν όλες οι νέες διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν από την Τυνησία...

την Αίγυπτο ακόμα και τη χώρα μας προκλήθηκαν από τους ανθρώπους που είναι συνδεδεμένοι με το Facebook. Οι Κινέζοι χρήστες όμως βρίσκονται σε κίνδυνο σύμφωνα με τις αναφορές του παρατηρητηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξ αιτίας της λογοκρισίας που ασκεί η κινεζική κυβέρνηση και της προσπάθειας που καταβάλει ώστε να αποκτήσει προσωπικά δεδομένα των χρηστών – ακτιβιστών του κυβερνοχώρου.

Το facebook έχει μπλοκαριστεί τους τελευταίους μήνες και τα ΜΜΕ της Κίνας αναφέρουν ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το Facebook σχεδιάζει να διεισδύσει στη κινεζική αγορά σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας τη Baidu.com. Εάν επιτευχθεί η παραπάνω συνεργασία θα επιφέρει στην εταιρεία του Facebook αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχεί για αυτή τη συνεργασία και τονίζει : “ Δεν έχει περιγράφει η εταιρική σχέση που θα έχει η εταιρεία του facebook με τη κινεζική baidu σε σχέση με τη λογοκρισία του περιεχομένου”.

Το παρατηρητήριο πιστεύει ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το Faceboook θα πρέπει να διαθέτει αποτελεσματικές πολιτικές και διαδικασίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προτείνει μάλιστα να θεσπισθεί ένας βασικός όρος που να υποχρεώνει τη κινεζική Baidu να εφαρμόσει τις αρχές προστασίας για την ελεύθερη έκφραση των χρηστών και την προστασία της προσωπικής τους ζωής , Κάτι που στη Κίνα είναι ανέκδοτο μέχρι σήμερα.

Από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα η κινεζική κυβέρνηση – σύμφωνα με καταγγελίες του παρατηρητηρίου – έχει συλλάβει περισσότερους από 200 ανθρώπους λόγω της ενασχόλησης τους με τον κοινωνικό ακτιβισμό . Ακόμα η κινεζική κυβέρνηση έχει αυξήσει σημαντικά τη λογοκρισία στο διαδίκτυο και έχει αναγκάσει συντάκτες εφημερίδων να παραιτηθούν επιβάλλοντας νέους περιορισμούς στη ξένη ειδησεογραφία στο Πεκίνο . Η κινεζική κυβέρνηση είναι το μοντέλο των κυβερνήσεων που επιθυμούν να ελέγχουν τη διαφωνία στο διαδίκτυο και να επιβάλλουν τη σιωπή.

Το παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβληματίζεται εάν η εταιρεία του Facebook που σκοπεύει να συνεργασθεί στη Κίνα με την εταιρεία Baidu θα στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα βάζοντας περιορισμούς ή θα τα θυσιάσει στο βωμό των εκατομμυρίων δολαρίων που θα εισπράξει ;

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι εάν η κινεζική κυβέρνηση δεν σταματήσει τη λογοκρισία και τους περιορισμούς έκφρασης των ανθρώπων θα έχει σημαντικά προβλήματα. Επισημαίνουν ότι κανείς δεν μπορεί να σκεφθεί μια εξέγερση των Κινέζων τύπου Αιγύπτου , γιατί θα σηματοδοτήσει παγκόσμια αναταραχή με απίστευτες οικονομικές συνέπειες.

newscode

"

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΥ- ΚΑΝΕ LIKE